-livet i en norrlandsträdgård

onsdag 30 juni 2010

Ny sådd :-(... och test av nya kameran :-)

Vad hände med mina morötter!? Nästan inga kom upp. Var det för att det var kallt och blött länge efter sådden? Ja, en trädgården är alltid full av överraskningar Nu har jag iallafall sått snabbväxande majrovor och rädisor där istället, nu rackans ska det väl det växa!
Min nya lilla digitalkamera kom idag:) jag var bara "tvungen" att fota runt lite planlöst, SÅ KUL!!!


Fotade denna okända skönhet. Fick ett skott av en vän som berättade att denna växt har gått i "arv" i generationer i hennes släkt. Finns tydligen inte att köpa!? Och dom har aldrig känt till vad den heter. Någon annan som vet?


Snyggingen Millionbell


Min morsdagsros, ingen aning vad den heter men vacker är den ändå:)


Den lilla söta Strandtriften

tisdag 29 juni 2010

Projektet har startat....

Sittplatsen vid dammen har inte varit så mysig att sitta vid. Ska försöka få den platsen mer ombonad och lite mer insyn skyddad. Jag har en bild i huvudet hur jag vill att det ska se ut, får se om det blir så i verkligheten också. Det är bara att testa :)

Jaha.. så här såg det ut innan......


Grässvålen och skiffret borttaget....


Markduk och stenmjöl ska på innan skiffret får komma på sin nya plats, lite närmare dammen.


Skiffer, mer stenmjöl och kantsten på plats och vattnat fast.
Så långt hann vi igår....


Efter jobbet idag for vi och hämtade lite mer småsten till det utökade småstenpartiet och fyllde också på med mer matjord.
Nu är det avskärmningen som saknas och lite nyplantering av växter.
Bara det roligaste kvar alltså :)


Till sist en kul växt som börjat blomma.
Fackelrankan, en ettårig klätterväxt som jag fick av min jobbarkompis. Tack Jenny !
Roliga blommor med jättevacker färg. Växer hyfsat fort gör den också :)

söndag 27 juni 2010

Klättertorn bygge...

Idag har vi (sambon)med min hjälp svetsat ihop ett klättertorn i armeringsjärn för första gången.
Vi hade fått låna en gammal pinnsvets av snälla grannar. Kul med svetsjobb tyckte sambon :)
Vi kapade fyra långa på 2,5 m och 12 st på 40 cm. Med facit i hand hade det räckt med 30 cm tornet blev lite stort i omkrets. Men vi är nöjda ändå med vårt första tornbygge med svets :)

Kapat och klart

Topparna ville jag ha lite böjda


Alla bitarna svetsas ihop efter mätning så dom hamnade någorlunda rakt.


Tornet såg lite kalt ut så jag lindade lite tunt snöre mellan järnen för att mjuka upp.


Nu lilla Alpklematis är det bara att växa och fylla tornet med grönska och blommor :)


Och så till sist lite ögonfröjd denna försommar kväll. Alliumen svävar över rabatten
Jag spanar också in mitt nya lilla projekt vid parkbänken och dammen, där vill jag få lite mer mysigt och ombonat att sitta. Jag börjar nog imorgon om krafter finns kvar efter arbetet :P

lördag 26 juni 2010

Lite ånger...

Okej...jag måste erkänna att jag tycker Aklejrutans blommor ser rätt mysiga ut också med sina "fluffiga" vippor. Rätt häftigt att att gå från pärla till fluff :)


Ha en fortsatt skön midsommarhelg!
Får fresta lite med en bild på den goda midsommartårtan vi åt igår "gömd chokladmaräng" ett recept jag fått av chefen :)


torsdag 24 juni 2010

Pärlor i skyn


Aklejrutans blomknoppar är otroligt fina, som en sky av lila pärlor. Jag föredrar faktiskt knopparna före blommorna. Undrar om det finns någon annan växt som blommar med "pärlblommor"?






I stenpartiet blommar Strandtriften fint nu. Den rosa har frösått sig en del. Skotten har jag flyttat till "barnkammaren" där dom får växa till sig innan jag ger bort dem eller hittar en ny plats i trädgården åt dem.


Jag gillar Strandtriftens gröna "kulle" också :)


Hoppas alla får en skön och fin midsommar !

onsdag 23 juni 2010

Årets blomlådor...

I mina blomlådor ville jag ha växter med färg i år. Den lilla trädgårdsverbenan har jag aldrig haft förr, den fanns i massor av färger. Den fick sällskap av Indianmint som doftar så gott när man kommer åt den. Blomlådorna är hemmagjorda och målade i samma grönfärg som väggen, tycker växterna kommer lite extra till sin rätt då :)


De senaste åren har jag haft olika sorters stenpartiväxter och silvernjurvinda i lådorna. Lite kul, annorlunda och mycket torktåliga blomlådor. Fast ombyte förnöjer :)

Så här såg lådorna ut ifjol

tisdag 22 juni 2010

Mattram, mattram, mattram

Ikväll har jag börjat gå en rensningsrond i trädgården och jag såg är
det någon växt som är rikligt förekommande i min trädgård är det Mattram. Den frösår sig mycket rikligt. Ibland kanske lite väl mycket, men jag gillar den ändå och den är hyfsat enkel att rensa bort där man inte vill ha den. Jag gillar den limegröna bladfärgen och den blommar sött senare också:)

Här gömmer den sig bredvid en alunrot.


Här har den gjort sällskap vid myskmadran, dom har nästan samma ljusgröna bladfärg

Kanske lite tråkig bild ?!
Att kantskära är inte så kul men ett av dom snabbaste sätten att få det att se lite prydligt ut i trädgården... tycker jag :)

måndag 21 juni 2010

Surr och julklapp

Det surrar i Parkrosen. Nu börjar blomningen och snart är den översållad av fina enkla ceriserosa blommor. Den doftar underbart och det verkar humlor och bin också tycka. Den växer snabbt och har på fem år nått en höjd på ca tre meter. Plus också att den nästan inte har några taggar:)
Rotskotten den skickar ut kör jag över med klipparn!



Idag är det årets längsta dag och det känns länge sedan det var jul. Kom ihåg! en julklapp som jag fick då av mina döttrar. Nu har den äntligen fått en fin plats hos fänrikshjärtan:)


söndag 20 juni 2010

Någon som vet?

Nyss hemkommen från Luleå skärgård. Vädret var inte det bästa, men vad gör det när man är i trevligt sällskap :)
Alltid lika kul att se vad som hänt i trädgården när man varit borta, även om det bara är två dagar! 40 mm regn visade regnmätaren! och gräsmattan behövde verkligen klippas. Det fick bli kvällens aktivitet.
Tittade närmare på en växt som blommar så vackert nu, jag undrar om någon vet vad den heter? Vit och vacker ca 40 cm hög
Min ambition är att kunna namnet på de flesta växter i min trädgård...tyvärr är jag inte riktigt där än..!? men jag lär mig hela tiden :)

Blomma okänd


Närbild på min okända snygging

torsdag 17 juni 2010

Liten blomgåva

Det är alltid kul att kunna ge bort något fint när hälsar på nära och kära.
Helgen tillbringas i Luleå skärgård och givetvis passar det bra att ge bort en favorit blomma, Lyckoklöver, Oxalis järnkorset som en liten hälsa på gåva.

Ännu en marktäckar favorit

Myskmadran är en marktäckare som sprider ut sig villigt. Den är skir och blir fort tät men inte så kompakt. Den har också jättesöta blommor om man tittar riktigt nära. En tacksam växt som i stort sätt sköter sig själv. Min myskmadra växer i en ganska skuggig rabatt. En klar favorit :)





Sakta men säkert...

Håller nu Alliumlöken slå ut. Vi bor verkligen i ett avlångt land, jag ser på andra bloggar från söder att där är snart bara fröställningen kvar, fast snygg är den också. Jag brukar trösta mig och tänka att vi norrlänningar har vårt kvar :) Kanske i ren självbevarelsedrift ?! Nej, norrland är bra! Vi har tur som har våra ljusa nätter, just nu blir det nästan inte mörkt alls.

onsdag 16 juni 2010

Bortadopterad

Nu är det gjort, parksliden är uppgrävd. Efter egna efterforskningar och goda råd bestämde jag mig, den måste bort!! Även om jag fortfarande gillar den pampiga växten. Men i en trädgård nära huset och rabatter går det inte. Jag fick slita ordentligt för att få upp den med alla rötter och rotskott.

Glad är jag iallafall när en arbetskamrat gärna tog hand om parksliden. Hon bor på landet och där kommer han få det bra och gott om plats. Tack Jenny!
I väntan på avfärd

Istället kommer en Alpklematis ta parkslidens plats. Den blommar så vackert nu och det fanns gott om små skott som jag nu planterat.
En snygg och mycket tålig klätterväxt, perfekt för norrlandsklimat.